Zonnefarms

onbenut oppervlak en je kan daar zeer lucratieve zonnepanelen op leggen, dan zou je dat natuurlijk zo doen. Het is dan ook niet gek dat veel boeren in Nederland er voor kiezen om naast planten en dierlijke producten ook energie te gaan produceren.

Kwaliteits zonnepanelen

Op daken van boeren schuren liggen nieuwe zonnepanelen erg goed. Het is een groot oppervlak dat vaak ook niet heel erg schuin is. Hierdoor vangt het de hele dag door redelijk veel zon en kan het goed gericht worden. Door de grote oppervlakte kunnen er erg veel zonnepanelen op gelegd worden en doordat het vaak op het platte land is, zijn er ook weinig gebouwen die schaduwen op de panelen leggen. Hierdoor hebben de panelen veel vermogen om stroom op te wekken en zullen ze voor de boer dus erg lucratief zijn door hun effectiviteit.

Lokaal geproduceerd

De stroom die de boer produceert kan hij (zeker op zonnige dagen) absoluut niet helemaal zelf op gebruiken. Daarom levert hij ook stroom aan de huizen om zijn boerderij heen. Hiervoor kan de boer geld krijgen en mede daardoor wordt deze investering uiteindelijk iets dat winst op gaat leveren. Naast deze compensatie is er natuurlijk ook nog de eigen besparing op stroomkosten, aangezien je voor de stroom die je zelf levert je natuurlijk niet hoeft te betalen. Dat is jouw stroom en na het kopen van de zonnepanelen betaal je daar niks meer voor (behalve het onderhoud dan, maar dat is minder dat stroomkosten).

Wind

Ook zetten boeren steeds vaker een windmolen op hun land. Hiervoor zijn, net als voor zonnpanelen overigens, subsidies voor te krijgen van de overheid en dit heeft vergelijkbare voordelen economisch gezien. Weilanden zijn vaak erg goed geschikt voor het bouwen van wind turbines. Er kan vaak veel wind gevangen worden en ze staan daar niemand in de weg. Zeker als de boer het land toch niet echt gebruikt, of die paar vierkante meter wel kan missen, kan het flink lonen om dit soort investeringen te doen als boer. Hiermee help je niet alleen jezelf vooruit, maar ook de samenleving, doordat dit goed bijdraagt aan een duurzamere wereld dan die die we nu hebben, zodat de aarde minder zal opwarmen en we deze nog zonder al te veel schade aan de volgende generatie door kunnen geven.

 

Author: Kees

Share This Post On