Zijn zonnepanelen een goede investering?

In Nederland wordt het steeds populairder: het opwekken van je eigen stroom. Je ziet ook steeds vaker op daken van bedrijven, scholen of woningen zonnepanelen. Meestal worden er op de daken van bedrijven of scholen een zonneschans geplaatst, omdat zij meestal een plat dak hebben en zo het maximale uit hun dakoppervlakte halen. Heb je wel een schuin dak? Dan heb je geen zonneschans nodig, maar voldoet een gewone zonnepaneel met bevestiging ook. Zonnepanelen zijn populair omdat mensen zo een positieve bijdrage leveren aan het milieu. Ook hebben zonnepanelen een relatieve korte terugverdientijd. Heb jij al zonnepanelen of een zonneschans op je dak?

Wanneer kies je voor een zonneschans?

Een zonneschans is in feite een helling waarop de zonnepanelen gemonteerd worden. Dit is een goede oplossing als je een plat dak hebt. Een voordeel van het hebben van een plat dak is dat de zon hier de gehele dag op schijnt. Volop zonne energie opwekken dus! Zonneschansen kun je strak tegen elkaar aanzetten, waardoor je de oppervlakte optimaal gebruikt. Hoe lang het precies duurt voordat je de zonnepanelen en zonneschansen terug hebt verdiend, is lastig te zeggen. De gemiddelde terugverdientijd ligt rond de tien jaar.

Zelf zonnepanelen en zonneschansen plaatsen?

Kun je zonnepanelen zelf plaatsen? Ja, dat kan! Mits deze onder een wattpiek van 600 Watt blijven. Wanneer je handig bent, is dit niet een ingewikkeld klusje. Naast de panelen heb je bevestigingsmateriaal en een omvormer nodig. Een omvormer zet de stroom die jij met de zonnepanelen hebt opgewekt om naar wisselstroom. Dit is nodig om de stroom te kunnen gebruiken. Wanneer je van plan bent zonnepanelen op een plat dak te plaatsen, maak dan gebruik van een zonneschans. Deze kun je natuurlijk zelf maken, maar deze zonneschansen zijn ook los te bestellen. Wel zo makkelijk.

 

Waarom nu zonnepanelen aanschaffen?

Heb je een bedrijf en doe je nog niets met het milieu of energie opwekken? Dan adviseren wij je om dit spoedig te veranderen. Het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen wordt voor zowel bedrijven als consumenten steeds belangrijker. ZIj overwegen dit zelfs mee in hun keuze voor een bedrijf. Bovendien kun je als bedrijf gebruik maken van subsidieregelingen als je zonnepanelen en toebehoren zoals zonneschansen aanschaft. Als particulier kun je helaas geen gebruik maken van deze subsidie, maar je kunt wel gebruik maken van een BTW-regeling. Je ontvangt dan het gehele BTW-bedrag terug. De prijzen van panelen zijn al een aantal jaren stabiel en door het aanschaffen van zonnepanelen stijgt de waarde van jouw woning.

Author: Kees

Share This Post On