Zelf je dak onderhouden doe je zo

Het voorjaar staat weer voor de deur! En dat betekent dat het dak weer nodig een onderhoudsbeurt nodig heeft. Natuurlijk raden we aan hiervoor een expert in te schakelen zoals dakdekker Zwolle, maar als je geen hoogtevrees hebt kun je zelf ook al een groot gedeelte doen. Met deze tips bereid jij het dak goed voor op alle weersinvloeden en voorkom je beschadigingen.

Blijf controleren en reinigen

Allereerst is het zeer belangrijk om het dak te blijven controleren. Het wordt zelfs aangeraden om zo’n twee keer per jaar het dak te controleren op beschadigingen. Dit kun je het beste doen in de periode voor de herfst, en in de periode na de herfst. Dit omdat er in die periode veel blaadjes en regen valt. Hierdoor ontstaat een vochtige omgeving, wat weer kan resulteren in het ontstaan van mos en algen. Wanneer mos en algen ontstaan, kan het dak erg worden aangetast. Als jij niet op tijd ingrijpt, kan een grote lekkage ontstaan. Om dit te voorkomen zijn er verschillende soorten milieuvriendelijke schoonmaakproducten verkrijgbaar online en in winkels. Met reinigingsschuim bijvoorbeeld, kun jij gemakkelijk mos en algen van het dak verwijderen.

Houd hier rekening mee

Heb jij een hellend dak? Dan maakt het niet zoveel uit wanneer jij het dak opgaat voor onderhoud. Het enige nadeel is dat het in de zomer wellicht wat te warm kan zijn, en in de winter te koud. Bekijk in dat geval altijd goed per dakpan of ze niet zijn beschadigd, zodat je een lekkage kan voorkomen. Heb jij een plat dak? Dan moet je er altijd rekening mee houden dat dakbedekking in de zomer zachter wordt, waardoor het een groot risico is om er op te staan. Ook in de wintermaanden gaat dit niet gepaard zonder gevaar, door lage temperaturen kan de dakbedekking gaan verbrokkelen. Let goed op dat je het dak nooit reinigt met een hogedrukspuit, omdat je dak dan kan beschadigen!

Beschermende laag

We hebben in Nederland nog wel eens te maken verschillende weersinvloeden, en dat krijgt het dak natuurlijk allemaal te verduren. Het wordt daarom erg aangeraden om het dak na het reinigen in te spuiten met een beschermende laag. Deze laag bestaat uit vloeibaar rubber wat ervoor zorgt dat het materiaal droog blijft en dat beschadigingen kunnen worden hersteld. Goed voorbereid om allerlei weersveranderingen en er zeker van zijn dat het dak nog een lange tijd meegaat, win-win!

 

Author: Kees

Share This Post On