Wat kost een warmtepomp?

Nederland wil af van het gas. De overheid wil dat je vanaf 2021 al geen traditionele CV-ketel op gas mag platen plaatsen. Vanaf 2021 mag de cv-ketel enkel nog vervangen worden voor een duurzaam alternatief. Hierbij kun je denken aan een warmtepomp, een hybride systeem, zonneboilers, zonnepanelen, enz. Het is zeer waarschijnlijk dat in uw huis binnenkort de CV-ketel wordt vervangen voor zo’n warmtepomp. Maar wat is het precies, hoe werkt het, en nog belangrijker: wat kost een warmtepomp? In deze blog vind je alle info.

 

Wat is een warmepomp?

Een warmtepomp is een systeem dat op een duurzame manier zorg draagt voor warm tapwater, en voor de verwarming van jouw woning. De warmtepomp haalt de warmte zoveel mogelijk uit natuurlijke (onuitputtelijke) bronnen. Daarbij moet je denken aan lucht, water en aarde (bodem). Een warmtepomp gebruikt wel stroom. Stap je dus over op zo’n systeem? Dan gaat het stroomverbruik omhoog, maar het gasverbruik omlaag. Gas is veel duurder dan stroom, op die manier scheelt het je ook in de rekening van je energiemaatschappij. Bovendien is het verbruik van gas slecht voor het milieu. Wanneer je overstapt op een warmtepomp stoot je veel minder CO2 uit. Het is dus een duurzame, toekomstbestendige, verantwoordelijke en geldbesparende maatregel.

Wat zijn de kosten van een warmtepomp?

Laten we een ding voorop stellen: warmtepompen zijn niet goedkoop. Zeker in vergelijking met de “ouderwetse” CV/HR-ketels zal het prijskaartje je wel even doen schrikken. Maar, wanneer je een juist systeem voor jouw woning laat installeren kan het op de lange termijn ook een hoop geld schelen. De investering is in eerste instantie dus wel aan de hoge kant, maar dit betaalt zich op een later moment uit.

 

Hieronder vind je de kosten van de meest populaire systemen. Zoals je ziet, zitten er ook hoge subsidies op de verschillende systemen. Een hybride systeem is het meest voordelig in aanschaf. Maar een hybride systeem kan niet helemaal zelf een woning verwarmen. Vaak wordt een hybride warmtepomp dan ook gecombineerd met een HR-ketel. Via de website warmtepompaanbieders.nl vind je alle informatie over systemen, installateurs, kosten en subsidies.

 

Type systeemKostprijsSubsidie
Warmtepomp met bodembronvanaf €12.000Vanaf €2.500
Warmtepomp met luchtbron€5.000 – €10.000Vanaf €1.000
Hybride systeem€4.000 – €7.000Vanaf €1.000

Author: Kees

Share This Post On