Wat is een krachtstroomkabel?

Om uit te leggen wat een krachtstroomkabel is, gaan we je eerst uitleggen wat krachtstroom zelf inhoudt. Want wat is krachtstroom? Krachtstroom is een term dat wordt gebruikt voor een elektrische aansluiting tussen twee of drie fasen van een driefasenenergiesysteem. Een driefasenaansluiting heeft tussen de fasen onderling een hogere spanning. De aansluiting van een krachtstroom heeft een drie fasen aansluiting en een nul aansluiting. Tegenwoordig worden deze L1, L2 en L3 genoemd.

Krachtstroom heeft een hogere spanning dan normale stroom. Hierdoor heb je voor krachtstroom ook speciale kabels nodig, die deze spanning aankunnen. Hiervoor zijn er krachtstroomkabels uitgevonden. Deze kabels kunnen deze hogere spanning aan, en kunnen dus meer stroom leveren. Een normale kabel kan 230V aan, de krachtstroomkabel maar liefst 400V. Apparaten die dus heel veel stroom nodig hebben, zitten aan een krachtstroomkabel. Waar je wel op moet letten is dat een krachtstroomkabel een andere aansluiting heeft als een normale stroomkabel.

Is een krachtstroomkabel gevaarlijk?

Heel veel mensen denken dat krachtstroom gevaarlijk is, en daarmee dus ook de krachtstroomkabel. Maar dit is niet het geval! Als dit zo was zou het niet zoveel voorkomen. Het is niet gevaarlijker dan een normale 230 volt aansluiting. Krachtstroom aansluitingen komen regelmatig voor in huis, voor een elektrische fornuis. Maar de aansluitingen zijn gebruikelijker in de industrie, theaterwereld of de bouw. Het komt dus vaker voor bij diverse bedrijven dan in woonhuizen. Desondanks is het niet gevaarlijk om in huis te hebben.

Zijn er verschillende krachtstroomkabels te verkrijgen?

Bij Krachtstroomkabels is er ook sprake van verschil in kabels. Er kan zowel verschil zitten in lengte, dikte en in sterkte. Hoe dikker de kabel hoe sterker. Door een dikkere kabel kan namelijk een grotere hoeveelheid stroom. Als je een dikkere kabel hebt, gaat dit vaak samen met een grotere lengte. Vaak is een kabel van 1.5mm goed genoeg voor het gebruik bij 16 ampère. Ga je hoger in ampère dan is 1.5mm alweer te dun. Hier moet je mee oppassen, als de kabel het niet aankan kan dit voor storingen, branden en kortsluiting zorgen. Nu vraag je jezelf misschien af, hoe hoog gaan de ampères bij krachtstroomkabels? Wij hebben een lijstje voor je gemaakt:

  • 16A kabel 400V
  • 32A kabel 400V
  • 63A kabel 400V
  • 125A kabel 400V

Dit zijn de meest voorkomende kabels. In dit lijstje staat de A voor ampère en de V voor Volt.

Wanneer gebruik ik een kabel voor krachtstroom?

Je gebruikt krachtstroom voor apparaten die veel stroom verbruiken en dus meer spanning vragen dan normaal nodig is. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan machines in fabrieken, die draaien vaak op krachtstroom. De normale apparaten die je thuis gebruikt hebben dus ook geen krachtstroom nodig. Als je wel een apparaat of machine thuis hebt staan die krachtstroom nodig heeft, heb je een verhoging nodig van het vermogen van je aansluiting. Heb je niet genoeg kabel? Dan is een verdeeldoos op krachtstroom aan te raden. In andere woorden is dit een verlengsnoer voor krachtstroom. Dan zijn die meters zo geregeld zonder al teveel moeite.

Author: Kees

Share This Post On