Tochtstrips kopen, waar moet je op letten?

Om tocht tegen te gaan kun je bij ramen en deuren tochtstrips plaatsen. Tocht zorgt er voor dat de warmte binnen verdwijnt. Als je een tochtig huis of een tochtige ruimte hebt, stook je de verwarming hoger voor een behaaglijk gevoel. Dit zorgt helaas ook voor een hogere energierekening terwijl dat eigenlijk onnodig is. Door simpelweg de juiste tochtstrips op de juiste plekken te plaatsen, bespaar je geld en creëer je een behaaglijke temperatuur in huis.

Twee soorten tochtstrips

Er zijn twee verschillende soorten uitvoeringen als het gaat om de tochtstrips zelf. Je hebt rubberen tochtstrips en uitvoeringen met een borstel. Ook het tochtprofiel kan van twee verschillende materiaalsoorten gemaakt worden. Er zijn tochtprofielen van EPDM (ethyleen propyleen dieen monomeer) te koop. Dit synthetische rubber heeft een hoge bestendigheid tegen vele zuren, UV stralen en basen. Daarnaast wordt er ook vaak gekozen voor aluminium tochtprofielen. Aluminium is licht en ondanks dat, net zo corrosie bestendig als staal. Aluminium tochtprofielen zijn vaak zilverwit van kleur en hebben een egale oppervlakte.

Het assortiment topmerken wat betreft tochtstrips

Net als in de modewereld waar vele topmerken te vinden zijn, heeft het assortiment tochtstrips ook een aantal topmerken. Denk bijvoorbeeld aan merken als Elton, Gezu, Kelfort en Luvema. Je weet zeker dat als je kiest voor één van deze merken, je van goede kwaliteit profiteert en tochtprofielen hebt die langdurig meegaan en tocht optimaal tegenhouden.

Hoe weet ik welke tochtstrip geschikt is voor mijn deur?

Een tochtstrip kan voor zowel buiten- als binnendeuren gebruikt worden. Je kunt door middel van het plaatsen van een tochtstrip verschillende typen deuren tochtvrij maken. Heb je een schuifpui dan gebruik je een V-profiel met tochtband. Gaat het om het tochtvrij maken van een opdekdeur? Kies dan voor een E-profiel met tochtband. Bij stompe deuren maar ook bij ramen maak je gebruik van een D, E of rechthoekig profiel met tochtband. Aan de onderkant van deuren met eventueel een dorpel, plaats je een tochtstrip met borstelprofiel voor het tegengaan van tocht. De letters maken duidelijk hoe het profiel eruit ziet. Als je naar de zijkant van de strip kijkt zie je dat de strip de vorm heeft van één van deze letters.

Is de montage van tochtprofielen ingewikkeld?

Het antwoord is nee. Het is je zo makkelijk mogelijk gemaakt. Sommige strips hebben een zelfklevende functie, andere dien je vast te zetten met kleine spijkertjes. Als je een zelfklevend model hebt, zorg dan dat de ondergrond goed schoon en vetvrij is. Gaat het om een tochtstrip op een deur, kijk dan of het nodig is om aan beide kanten een strip aan te brengen en of het daarna nog wel mogelijk is om de deur goed te sluiten voordat je de strip vastzet.

Geen tocht maar wel ventilatie

Nu je ervoor zorgt dat je woning of de ruimte niet meer tocht door de juiste tochtstrips te plaatsen, is het zeker zo belangrijk dat je wel zorgt voor een goede ventilatie. Ander heb je kans op vocht en schimmelvorming. Ventilatieroosters zorgen voor een natuurlijke ventilatie in spouwmuren. Deze ventilatieroosters zijn gemakkelijk te plaatsen in elk type muur.

Author: Kees

Share This Post On