Onderdelen van de bouwsector

De bouwsector doet veel meer dan alleen woningen bouwen. Er worden ook wegen aangelegd door gebaprojecten.nl, woningen (deels) gerenoveerd of verduurzaamd en bedrijfspanden gebouwd. Ongeveer de helft van de bouw houdt zich niet bezig met nieuwbouw. 

Woningrenovatie

Het renoveren van een huis geeft je de mogelijkheid om een bestaand gebouw om te toveren in je droomhuis. Hou altijd rekening met hoe het huis is gebouwd en welke materialen zijn gebruikt. De bestaande bouwmethode heeft namelijk invloed op de manier waarop je kunt renoveren en de kosten daarvan. Huizen die na 1950 zijn gebouwd zullen bijvoorbeeld waarschijnlijk een spouwmuur hebben, waardoor het toevoegen van isolatie een goede optie kan zijn. In sommige gevallen heb je voor de wijzigingen die je wil doorvoeren een bouwvergunning nodig, bijvoorbeeld als je een uitbouw wil. Een nieuwe keuken of badkamer kan vaak zonder vergunning geplaatst worden. 

Bedrijfspanden

Misschien heb je wel een eigen bedrijf dat gaat uitbreiden. Dan kun je ervoor kiezen om een bedrijfspand te laten bouwen. Dit hoeft niet zo moeilijk te zijn als je in eerste instantie zou verwachten. Het is vooral belangrijk om een goed stuk grond te vinden om je bedrijfspand op te bouwen. Het is handig als een perceel makkelijk bereikbaar is, de juiste bestemming heeft, maar zich ook in betaalbaar gebied bevindt. Vervolgens is het zaak om een goede architect en aannemer te vinden, deze kunnen in een vroeg stadium al veel voor je betekenen. Zo kan de omgevingsvergunning worden aangevraagd en de bouwtekeningen worden gemaakt. Het kan een fantastische manier zijn om te investeren in je bedrijf. 

Wegenbouw

Wegenbouw is wellicht niet het eerste dat in je opkomt als je denkt aan de bouw, maar het is zeker een groot en belangrijk onderdeel. Nederland heeft een ontzettend dik vertakt wegennetwerk, waaronder meer dan 130.000 kilometer verharde weg. Dit heeft natuurlijk effectieve bouw van wegen en goed onderhoud nodig. De meeste verharde wegen zijn gemaakt van asfalt, dit bestaat uit aggregaat, zand, vulstof en bitumen. Deze onderdelen worden gebruikt om verschillende soorten asfalt te maken. Dit is onder andere asfaltbeton, dicht asfaltbeton of steenmastiekasfalt. Welk type asfalt wordt gekozen voor een weg, is afhankelijk van de verkeerssituatie. Asfalt heeft veel voordelen: 

 

  • Geen onkruid
  • Geen plassen
  • Verschillende mogelijkheden voor kleur
  • Strakke uitstraling
  • Weinig onderhoud
  • Lange levensduur
  • Vlak
  • Vloeistofdicht

 

Onder asfaltverwerking wordt alles verstaan rondom het aanleggen, repareren en onderhouden van asfalt. Dit kan asfalt zijn dat is aangelegd voor de wegenbouw, maar ook voor parkeerplaatsen, paden, bedrijfsterreinen of opritten. Asfalteren van een terrein of weg is een goede en onderhoudsarme oplossing die lang meegaat. De asfaltmengsels van tegenwoordig zijn ook nog eens een stuk milieuvriendelijker zodat de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk blijft. Zo is ook volledig emissievrije asfaltverwerking mogelijk. Op deze manier wordt gezorgd voor een betere toekomst, waar minder CO₂ wordt uitgestoten. Dit alles zorgt voor een duurzaam en veilig wegennetwerk. 

Author: Kees

Share This Post On