Metselaar: een ondergewaardeerd beroep

Metselaar: het is niet meteen een job waar veel kinderen van dromen en ook bij volwassenen is de weerklank vaak slechts matig. Een jammere zaak, want het beroep metselaar is zonder enige twijfel één van de meest ondergewaardeerde beroepen die we kennen. Niet alleen is het een job met veel variatie en oog voor detail, maar bovendien zijn er heel wat kansen in de sector. Werken in de bouw of een opleiding metselaar: carrièrekeuzes die wel eens een schot in de roos zouden kunnen zijn.

De metselaar

Een metselaar bouwt muren, bogen, funderingen en vaak nog heel wat andere zaken. Met metselspecie is het jouw job om stenen als het ware “aan elkaar te lijmen”. Klinkt niet al te moeilijk en dat is ook de reden dat heel wat mensen een compleet fout beeld hebben van het beroep metselaar: in de realiteit heb je een stevige techniek nodig om het werk foutloos uit te voeren. Bogen, versieringen, hellingen, hoeken en ga zo maar door correct afwerken is niet aan iedereen gegeven. Daarnaast sta je ook in voor het repareren van oud metselwerk en het leggen van beton. Doordat elk bouwwerk een eigen aanpak vereist is metselen een veelzijdige job die de nodige voorbereiding vraagt. Het is belangrijk de werktekeningen goed te bestuderen en jouw nood aan materiaal goed in te schatten. De ene keer werk je vrij zelfstandig aan een project, de andere keer in een team. Een metselaar worden vereist dan ook de nodige brains en de nodige handigheid. Net daarom ook is er veel vraag naar metselaars dezer dagen. Een opleiding metselaar? De garantie op een leuke en uitdagende job.

Van alle markten thuis

Metselaar an sich is al een beroep waar je van alle markten thuis moet zijn en dat is een waarheid die bij werken in de bouw zeer universeel is. Bij grote bouwprojecten is er voor elke klus wel iemand aanwezig, maar bij kleinere klussen komt het vaak voor dat één man diverse taken voor zijn rekening moet nemen. Op deze manier leer je een skillset aan die ook in het dagelijkse leven enorm van pas komt en een weelde aan ervaring geeft. De bouw is een sector die enorm onderschat en ondergewaardeerd wordt. Nochtans zijn er heel wat kansen en mogelijkheden om een mooie carrière te maken in de sector. Het is stilaan een knelpuntberoep aan het worden en dat is jammer voor zo’n mooie job.

 

Author: Kees

Share This Post On