koelcel kopen waar moet ik op letten

Veel ondernemingen die werken met bederfelijke producten maken gebruik van een koelcel. Zo heb je onder andere horecaondernemingen, groothandels, supermarkten en ziekenhuizen die dagelijks gebruik maken van een koelcel. Het behoort tot een belangrijk onderdeel van de organisatie. Het koelen van de producten is noodzakelijk en een goed werkende koelcel is daarom geen overbodige luxe. Als horecaonderneming bijvoorbeeld maak je ontzettend veel gebruik van een koelcel en wordt gaat de voorraad snel. Ditzelfde geldt voor een supermarkt, de producten blijven niet lang in de koelcel en dit zorgt ervoor dat je gemakkelijk en snel moet kunnen werken in de koelcel. Wanneer je een koelcel gaat kopen is het verstandig om goed in kaart te brengen welke aspecten belangrijk zijn voor het succes. Sommige groothandels maken wel gebruik van een grote koelcel, maar gebruiken deze misschien minder vaak dan een supermarkt. Voor zo’n onderneming is het effectief gebruik maken van de grootte en energiezuinigheid belangrijker. Dit geldt uiteraard ook voor een vriescel. Een koelcel kopen is geen kleine investering in de meeste gevallen en daarom is een wel overwogen keuze van belang. Zo zijn bijvoorbeeld de volgende aspecten belangrijk: afmeting, materiaal, energiegebruik, levensduur en koeltechniek.

Een weloverwogen keuze

De keuze voor de beste koelcel of vriescel begint bij het nadenken over de toekomst. Stel jezelf eerst een aantal vragen:

  • Gaat de koelcel het gehele jaar aanstaan?
  • Wat zou de ideale levensduur van de koelcel zijn?
  • Wat is de gebruiksintensiteit?

Dit zijn zomaar een drietal vragen die meer duidelijkheid kunnen geven. Wanneer de koelcel bedoeld is voor een strandtent dan zal het gebruik in de winter minder zijn dan in de zomer. Flexibiliteit is hier belangrijk. In deze situatie zou het handiger kunnen zijn om te kiezen voor twee koelcellen. In de zomer kunnen beide aanstaan en in de winter kan er een uitgezet worden. Zo heb je niet één grote koelcel die energie verbruikt voor slechts een paar producten. Wanneer je bijvoorbeeld een onderneming hebt die alleen in het weekend gebruik maakt van een vriescel of koelcel, dan wil je graag dat de cel doordeweeks uit staat en vervolgens snel koel is wanneer je hem aanzet. Ook kan je als onderneming snel groeien, waardoor de koelcel eigenlijk na een aantal jaar al groter moet zijn. Een langere levensduur is dus niet altijd even geschikt en soms kan een levensduur van 4 of 5 jaar beter zijn voor een onderneming.

Voor de koelcel zelf is het bepalen van de dikte van de wandpanelen belangrijk. Dikker wanden zijn prijziger en nemen meer ruimte in, maar zijn wel energiezuiniger. Uiteraard is de vorm en de afmetingen ook cruciaal. Dit is sterk afhankelijk van de goederen die gekoeld dienen te worden en op welke eenheid deze geplaatst worden. Dit kunnen pallets zijn of stellingen en dit is allesbepalend voor de indeling, grootte en vorm. Een ander belangrijk punt is natuurlijk op welke plaats de vriescel geplaatst wordt in de onderneming. Een koelcel kopen begint bij het in kaart brengen van alle aspecten die van belang zijn en zodoende stel je welke eisen van de koelcel meer prioriteit hebben.

Author: Kees

Share This Post On