n de bouw wordt er geregeld gewerkt met een onderaanneming. Het is een efficiënte manier van werken om taken uit te besteden aan onderaannemers. En die efficiëntie is in de bouw van groot belang. Maar hoe werkt een onderaanneming in de bouw precies?
In het kort leggen we in dit artikel uit wat een onderaanneming is en wat er komt kijken. Het kan zijn dat je in detail te weten wilt komen wat een onderaanneming inhoudt. Ben je op zoek naar meer informatie? Je kunt meer lezen op VanderMaas-Verhoog.nl.
Wat is een onderaanneming
Voor sommige werkzaamheden in de bouw kan een aannemer een andere partij inschakelen. Die andere partij wordt de onderaanneming genoemd en werkt dus in opdracht van de algemene hoofdaannemer. Onderaannemers werken niet direct voor de klant, maar ondersteunen bij het bouwproject zelf. Daarom hoeven we ook geen verantwoording af te leggen aan de klant.
De onderaanneming neemt enkele taken voor zijn rekening tijdens een bouwproject. Dit kunnen kleine klussen zijn, maar ook grote werkzaamheden. Op het moment dat bouwpersoneel als onderaannemer aan de slag gaat, kan je met meerdere projecten meedraaien. Vaak levert dat meer werk op.
Contract onderaanneming
In veel gevallen wordt er vooraf een prijs afgesproken en worden er van te voren afspraken gemaakt over het contract. In dit contract wordt onder andere vastgelegd wat de werkzaamheden zijn en wie waar verantwoordelijk voor is. Het bepalen van werkzaamheden en verantwoordelijkheden is een belangrijk onderdeel van het contract dat goed serieus moet worden genomen. Als er iets mis gaat tijdens de werkzaamheden, als het werk niet op de juiste manier wordt afgeleverd of er een geschil ontstaat, wordt er naar het contract gekeken.
Ook de vergoeding en andere geldzaken staan in het contract. Dit kan een uurloon zijn of een loon per taak of project. De BTW die betaald moet worden over het werk, kan bij een onderaanneming worden verlegd. De hoofdaannemer vraagt BTW aan de klant en betaalt deze vervolgens ook weer terug. Zelf hoef je dus niet de BTW in rekening te brengen bij de hoofdaannemer. Vaak werkt het op deze manier. Dat is echter niet altijd het geval, maak daar dus duidelijke afspraken over.
Recente reacties