Hoe kies ik de juiste multimeter?

Letterlijk vertaald is een multimeter een instrument dat veel meet. Multi is een voorvoegsel uit het Latijn, dat we nog terugvinden in talen als het Roemeens en het Italiaans. In de praktijk meet de multimeter met name elektrische eenheden als stroomsterkte, weerstanden en spanning, hoewel bij de meer uitgebreide apparaten ook soms frequentie en temperatuur tot de mogelijkheden behoren. Elke elektronicus of elektriciën heeft minstens één multimeter in zijn gereedschapskist. Ook voor de hobbyist is het een onmisbaar instrument: meten is weten, nietwaar? Zo kan je altijd veilig aan de slag!

 

multimeter

In huis is een simpele multimeter handig om de diverse onderdelen van een defect apparaat te controleren om te zien of het nog gerepareerd kan worden. Ook bij het doortrekken van leidingen is het goed om te checken waar de spanning zit. Tot slot kan een storing natuurlijk ook veroorzaakt worden door een defect in het lichtnet. Een simpel apparaat voldoet hiervoor. Bouwprofessionals kunnen natuurlijk niet zonder: Onze hele leef- en werkomgeving ligt vol met leidingen die enerzijds niet beschadigd mogen worden, en waarop anderzijds een goede aansluiting gemaakt moet worden. Deze factoren moeten al op de tekentafel meegenomen worden, omdat ze anders het bouwproces geducht kunnen verstoren. Ook voor het onderhoud van apparatuur waarin veel elektronica is verwerkt, is een multimeter een standaard meetinstrument. Denk hierbij aan medische apparatuur in ziekenhuizen, of aan installaties in onder meer fabrieken en op boerderijen.

Fluke multimeters

Fluke is een A-merk dat multimeters produceert voor professionals. De instrumenten worden gebruikt in de bouwtechnische sector, maar ook in ziekenhuizen bij het onderhoud van de biomedische apparatuur zoals MRI scanners en bestralingsapparatuur. Uiteraard houdt dit in dat de meting en dataopslag van dit instrument zeer nauwkeurig en betrouwbaar is. Het dataloggen van deze instrumenten zorgt ervoor dat de gemeten data bewaard blijven zodat deze later geanalyseerd kunnen worden. Deze gegevens zijn uitermate behulpzaam bij toekomstige diagnostisering van storingen. Bovendien kunnen ze makkelijk uitgewisseld worden. Fluke biedt ook een app aan waarmee verbinding gemaakt kan worden en gegevens uitgewisseld kunnen worden. Hun software wordt voortdurend doorontwikkeld en geoptimaliseerd.

Dit zien we bijvoorbeeld bij de automotive multimeter die (uiteraard) zowel gelijkstroom als wisselstroom meet. Doordat auto’s tegenwoordig zoveel elektronische componenten hebben, is het onderhoud gecompliceerder geworden. Deze universeel meter vergemakkelijkt het opsporen van storingen in bijvoorbeeld gaskleppen en sensoren van auto’s van alle merken. Bij merkspecifieke storingen kan een storingscode niet altijd uitgelezen worden door een algemene multimeter. Hiervoor is de merkspecifieke storingsuitlezer het aangewezen instrument. Het zoekgebied voor de storing wordt echter wel degelijk verkleind door meting met een algemene meter. Wanneer je met verschillende modellen auto’s werkt, is het dus toch verstandig om een multimeter aan te schaffen. Voor een merkspecifieke storingscode kan je langs de dealer gaan die de code uit kan lezen. Bovendien kan je het bedradingsschema van de betreffende auto opvragen voor een gerichte analyse van de knelpunten.

Digitale of analoge meetapparatuur

Digitale multimeters hebben een schermpje waarop de metingen af te lezen zijn. Dit geeft een veel nauwkeuriger resultaat dan een analoge uitleesmethode. De analoge methode is echter veel makkelijker en sneller te interpreteren voor het menselijk oog, daarom worden er nog steeds analoge meters gebruikt. Denk maar eens aan de metertjes op je dashboard: stel je voor dat je alleen maar getallen zou zien die je benzinestand, temperatuur, snelheid en oliepeil weer zouden geven! Dit is waarschijnlijk de reden dat er toch nog analoge meters zoals batterijtesters op de markt zijn. In een professionele omgeving zullen echter alleen digitale instrumenten gebruikt worden. Hiervoor zijn gespecialiseerde instrumenten op de markt, die voor specifieke doeleinden ontwikkeld en geproduceerd zijn. Of u nu een analoge of digitale multimeter kiest, u kunt er alle kanten mee op.

Author: Kees

Share This Post On