Het veilig opbouwen van een rolsteiger

Rolsteigers worden in de bouwwereld veelvuldig gebruikt om rustig en veilig op hogere hoogtes te kunnen werken zonder dat ze staan te wankelen op een trap of een ladder. Door de stabiele werkvloer van een rolsteiger heb je altijd nog wat ruimte om te bewegen en om wat spullen weg te leggen. Omdat werken op hoogte altijd risicovol is, zowel voor diegene die boven bezig is als voor iemand die op de grond bezig is, zijn er steeds meer veiligheidsvoorschriften waaraan gehouden moet worden. Het opbouwen van een rolsteiger op zich is niet zo moeilijk aangezien veel onderdelen heel licht van gewicht zijn, wel is het belangrijk om dit met minimaal twee man te doen om het veilig te houden. Hoe doe je dit?

De basis van een rolsteiger

Bij het opbouwen van een rolsteiger pak je altijd als eerste de rolsteigerwielen, deze steek je in de onderzijdes van beide frames waarna deze aan elkaar gemaakt kunnen worden. Dit doe je door middel van horizontale en diagonale schoren, je plaats eerst een horizontale schoor op de onderste verticale buis van het frame waarna je de andere kant van de schoor op het andere frame klikt, deze handeling voer je ook aan de andere zijde uit waardoor de frames al rechtop zullen komen te staan. Hierna ga je enkele diagonale schoren plaatsen om een driehoeksconstructie te creƫren, afhankelijk van de breedte van de rolsteiger en het type rolsteiger zul je deze gaan plaatsen. Bij een rolsteiger van 75 of 90 cm voldoen twee schoren al, bij een bredere rolsteiger met 135 of 150 cm moeten er vier geplaatst worden. Deze diagonale schoren worden meestal van de tweede tot 6e sport (de horizontale buis op het frame) geplaatst, als het betere uitkomt mogen deze ook een sport lager worden geplaatst. Voor het balans van de steiger en het evenwicht van degene die er op gaat werken is het ook belangrijk dat de steiger mooi in balans staat, dit kan je afstellen door de spindels die op de wielen zitten af te stellen. Je moet er hierbij uitgaan dat de hellingshoek nooit meer dan 1% mag bevatten.

Verder de hoogte in

Om de steiger verder op te bouwen moet je een platform op de derde of vierde sport leggen, hier zal een leuning moeten worden aangebracht voordat je er op mag. Om voor nog meer balans en stevigheid te zorgen is het belangrijk om stabilisatoren te plaatsen, deze moeten stevig op de grond staan. Om nu verder de hoogte in te gaan moeten natuurlijk eerst de andere frames worden geplaatst, als vanuit die frames weer diagonale schoren worden verplaatst wordt de steiger gelijk een sterk geheel. Hierna kan er weer een platform op en als je de juiste hoogte hebt bereikt ook de voorloopleuning en andere zaken zoals kantplanken

Author: Kees

Share This Post On