Het uitproberen van het 3D-printer filament Polymakr Polymax PLA

Het 3D-printer filament Polymakr PolyMax PLA is een interessant alternatief voor de standaard PLA-filamenten, die enkele functies biedt die vergelijkbaar zijn met ABS, terwijl ze net zo eenvoudig kunnen worden afgedrukt als bij de traditionele PLA. Het belangrijkste voordeel van het 3D-printer filament PolyMax PLA is volgens de makers dat het mechanische eigenschappen heeft, die vergelijkbaar zijn met ABS zoals een hoge hardheid en sterkte en de schoksterkte van onderdelen die zijn gedrukt met PolyMax PLA behoren 8-9 x sterker te zijn keer dat van normale met PLA-geprinte onderdelen en 20% sterker dan de met ABS-geprinte onderdelen.

 

Dus als je geen ABS op je 3D-printer kunt gebruiken, maar onderdelen moet printen die qua sterkte vergelijkbaar zijn met ABS, dan kun je proberen om PolyMax PLA te gebruiken. Dit PLA-filament heeft geen verwarmd bouwplatform nodig, maar kan er wel mee werken, het is ontworpen om te worden afgedrukt met een vergelijkbare instelling als bij normaal PLA-filament. Het aanbevolen afdruktemperatuurbereik is 190-230° Celsius en de afdruksnelheid is 60-90mm/s of dit zijn ten minste de getallen die staan beschreven op het 15m lange PolyMax PLA-filament monster. De officiële website vermeld een iets groter bereik dan dit, maar we hebben het met behulp van de getallen op het etiket van het filament, dat we kregen als onderdeel van onze bestelling getest en dit was onze uitkomst.

 

We hebben het Polymakr PolyMax PLA-filament getest op onze MakerBot Replicator 2 3D-printer met een extrusiesnelheid van 90mm/s en een afdruktemperatuur van 190°, 200°, 210°, 220° en 230° Celsius om het verschil in de resulterende afdrukkwaliteit te kunnen bekijken. We hadden geen moeite om het PolyMax PLA 3D-filament met 3M ScotchBlue-schildersplakband aan de bouwplaat te kleven en we hebben geen kromtrekken van de geprinte delen waargenomen en de afdrukkwaliteit was zeer goed.

 

Je kunt aan de voorbeeldprints zien dat lagere temperaturen rond 200° Celsius meer vloeiende afdrukken krijgen en naarmate we de temperatuur verhogen tot 230°, krijgt het printoppervlak een ruwere uitstraling, hoewel de printkwaliteit goed blijft en er bij hogere of lagere temperaturen geen problemen zijn met adhesie. Als een verwarmd bouwplatform wordt gebruikt, worden er lagere afdruktemperaturen aanbevolen, maar omdat we geen apparaat met verwarmde bouwplaat hebben, kunnen we dat helaas niet testen.

 

Onze algemene ervaring met het 3D-printer filament Polymakr PolyMax PLA is zeer goed en het biedt echt betere mechanische eigenschappen dan de standaard PLA. Het is gemakkelijk om mee te werken en de resulterende kwaliteit is goed, dus het kan in sommige gevallen een echt goed alternatief zijn voor ABS. Houd er echter wel rekening mee dat de thermische stabiliteit van het PolyMax PLA-filament vergelijkbaar is met dat van het gewone PLA, hoewel het waarschijnlijk iets hoger is, maar niet in de buurt komt van wat ABS biedt, dus geen volledige vervanging van ABS als je de geprinte PolyMax PLA onderdelen wilt blootstellen aan hogere temperaturen van ongeveer 60°-70°Celsius of meer.

 

 

Author: Kees

Share This Post On