Het juiste gereedschap bij elke klus thuis

Gereedschap, het is iets dat in geen enkel huishouden mag ontbreken. Want wie heeft er nou thuis nooit een klus die geklaard moet worden? Denk aan een metaaldraadje dat moet worden doorgeknipt, een schroefje dat moet worden aangedraaid of een spijker die in de muur moet worden geslagen. En vergeet de tuin niet, ook daar is gereedschap onmisbaar. Met je blote handen alleen kom je er simpelweg niet, dus kies het juiste gereedschap voor elke klus en maak het jezelf gemakkelijk.

 

Gereedschap

 

Gereedschap kopen

Voor veel mensen is gereedschap kopen nogal een uitdaging. Niet zo gek, want soms zie je door de bomen het bos niet meer. Er is tegenwoordig zoveel keus wanneer je een bepaald gereedschap nodig hebt, dat even snel gereedschap kopen er niet in zit. Maar je weet natuurlijk wel van jezelf of je een ervaren klusser bent of meer iemand bent die zo nu en dan, als het echt nodig is, gereedschap ter hand neemt. In het eerste geval heb je wellicht specialistische en daarmee ook vaak duurdere spullen nodig, dan in het tweede geval.

 

Hoe bewaar je je gereedschap?

Wat voor type klusser je ook bent, het is belangrijk dat je gereedschap goed opgeborgen is. Dat kan met een gereedschapskist of gereedschapskoffer. Het is handig om gebruik te maken van zo’n gereedschapskist of gereedschapskoffer zodat je altijd snel kunt vinden wat je nodig hebt. Maar daarnaast is het voor je gereedschap ook beter. Het ligt stofvrij, uit het zonlicht en is beschermd tegen vocht. Bovendien is het met een gereedschapskist of gereedschapskoffer lekker makkelijk om je gereedschap mee te nemen de deur uit. Kun je vrienden of familie ook uit de brand helpen als ze eens een handige Harry nodig hebben.

 

Welke gereedschapsset moet ik hebben?

Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Elke gereedschapsset heeft zijn eigen specificaties. Het onderscheid in kwaliteit is natuurlijk een belangrijke factor om rekening mee te houden. Daarnaast kun je ook kijken naar hoe uitgebreid de gereedschapsset is. Zitten er alleen basale gereedschappen in zoals een schroevendraaier, hamer en sleutel of gaat het verder dan dat? Sommige sets zijn opgebouwd uit tientallen onderdelen, met allerlei verschillende soorten sleutels, schroevendraaiers, een waterpas en winkelhaak. Het is maar net hoe ver je zelf wilt gaan.

 

Wat mag er absoluut niet ontbreken in mijn collectie?

We raden aan om in elk geval van elke ‘afdeling’ iets in huis te hebben. Dan gaat het vooral om handgereedschap. Dus zorg voor een goede zaag voor zowel hout als voor metaal en verder voor een goede schaar. Vervolgens komen de tangen, zowel geschikt om te knippen als om te klemmen. Daarbij kun je zelf kiezen voor welke materialen de tang geschikt moet zijn. Daarna is het de beurt aan sleutels en schroevendraaiers. Bij sleutels is het handig om verschillende maten te hebben, omdat er veel verschillende formaten bouten en moeren bestaan. Bij schroevendraaiers is het van belang zowel een kruiskop als platte kop in huis te hebben. Tegenwoordig is een zeskantige torx ook geen overbodige luxe. Ten slotte heb je nog hamers en beitels nodig voor het betere timmerwerk. Een hamer kun je in verschillende materialen en met of zonder klauw kopen. Een beitel kies je op basis van het materiaal dat je gaat bewerken.

 

Elektrisch gereedschap

Als je hout aanschaft, bijvoorbeeld bij een houtimporteur, is het handig om diverse elektrisch gereedschap te hebben. Als je wilt kun je ook elektrisch gereedschap aanschaffen in plaats van altijd met gewoon handgereedschap te werken. Een elektrische schroevendraaier en boormachine zijn behoorlijk handig, een handboor wordt trouwens zelden meer gebruikt. Het nut van een elektrische kettingzaag in vergelijking met een handzaag is ook duidelijk wanneer je een stapel hout hebt moeten zagen. Kortom, zorg dat je weet hoe vaak en hoe professioneel je klust en dan is de klus van het uitzoeken van je gereedschap ook zo gepiept.

Author: Kees

Share This Post On