Een houtkachel in huis

Een gashaard is een warmtebron waarin gas als brandstof wordt gebruikt. Initieel werden houtkachels ingezet om slechts een ruimte te verwarmen. Maar de moderne modellen kunt u nu zelfs op de centrale verwarming aansluiten. Er zijn nu zelfs inbouw-, vrijstaand- en hangmodellen op de markt. U hebt keuze zat en vindt daarom makkelijk een kachel dat bij uw interieur past. Maar laten we eerst nagaan als het wel mogelijk is om een houtkachel in uw huis te plaatsen. Helaas is dit niet in ieder huis mogelijk.

Heeft uw woning een schoorsteen?

Een van de belangrijkste randvoorwaarden is de aanwezigheid van een schoorsteen. Via de schoorsteen vindt de afvoer van rookgas plaatst; daarom moet deze aan strenge eisen voldoen, zoals,

  • er mogen geen scheurtjes inzitten,
  • het moet aan beide kanten open zijn en
  • het moet bestand zijn tegen hoge temperaturen.

Laat de aanwezige schoorsteen bekijken door een specialist. Die zal voor u nagaan als uw schoorsteen aan de gestelde eisen voldoet.

Welke ruimte wilt u met de houtkachel verwarmen?

Ook hiernaar moet u kijken voor u een keuze maakt. Gaat het om een kleine ruimte? Of wilt u de houtkachel aansluiten op de centrale verwarming? De manier waarop u de kachel wilt gebruiken is bepalend voor de grootte en type kachel dat u kan aanschaffen. Ook in dit geval dient een specialist eerst naar uw woonruimte te kijken. Zij kunnen u het best adviseren over de mogelijkheden. De inrichting van uw huis is hier dus bepalend voor de mogelijkheden die u heeft. Bijvoorbeeld een mooie kachel past perfect bij een stalen spiegel!

Author: Kees

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.