Een dakraam zelf plaatsen: Stappenplan zodat jij dit ook kan

Een dakraam zelf plaatsen

Van je donkere zolder wil je een nieuwe kamer maken. Als je nu op de zolder rondloopt zie je geen hand voor ogen.

De zolder is helemaal donker omdat er geen enkel natuurlijk licht naar binnen valt. Door een dakraam te plaatsen zorg je voor een natuur lichtinval maar daarnaast is een dakraam ook bevorderlijk voor de ventilatie van je zolder. Het is mogelijk om een dakraam zelf aan te brengen van binnenuit.

Om je zo goed mogelijk te helpen om dit zelf te doen hebben we een aantal stappen voor je opgesteld. Voor dit dakraam gaan we uit van een raam dat uit meer dan negen dakpannen bestaat.

Vergunningen

Het is altijd goed om na te gaan of er een vergunning nodig is in je gemeente om een dakraam te plaatsen. Meestal is bij het plaatsen van een dakraam aan de achterkant van je huis geen vergunning nodig.

Dit is bij de voorkant van je woning wel het geval. Als je dit zeker wil weten is het goed om hier op tijd naar te informeren bij je gemeente.

Een dakraam uitkiezen

Er zijn verschillende soorten dakramen waar je uit kan kiezen om van je donkere zolder een nieuwe etage te maken. Je kan kiezen uit een gordingenkap, een kap met zelfdragende dakpannen of een sporenkap.

In dit artikel kiezen we voor een dakraam met een gordingenkap. Het dakraam moet altijd 10% bevatten van de vloeroppervlakte, anders valt er niet voldoende licht binnen.

Om veilig te werken is het goed om buren op tijd in te lichten dat je een dakraam gaat plaatsen. Er kan namelijk altijd een dakpan vallen. Als je de straat of steeg af kan zetten is dit een stuk veiliger voor de hele buurt.

Het plaatsen van het dakraam

Vervolgens is het nodig dat je een geschikte plek uitkiest waar je het dakraam gaat plaatsen. Het is belangrijk dat je een plek kiest waar voldoende licht binnenkomt.

Het raam moet zo geplaats worden dat je er door heen kan kijken maar er ook voldoende frisse lucht en daglicht door naar binnen komt. Hou er altijd rekening mee dat je het raam 90 cm boven de vloer plaatst en dat deze altijd boven een warmtebron wordt geplaatst.

Maak gebruik van balkdragers

Om je gordingsbalk te ondersteunen moet je deze afstand opmeten. Als je meet waar deze geplaats moet worden is het nodig dat je twee ondersteunende balken op maat zaagt.
Deze balken zijn nodig om je gordingsbalk te ondersteunen.

Als alle maten zijn opgemeten is het tijd om de opening van het dakraam uit te zagen. Vervolgens haal je alle dakpannen weg van het dak en bevestig je het kozijn. Je brengt de gootstukken aan in het kozijn en plaats je dakpannen weer terug op het dak.

Dan kan je de ruit plaatsen en werk je het gehele dakraam af met de juiste schroeven en scharnieren. Nu kan jij genieten van je nieuwe zolder.

 

Author: Kees

Share This Post On