De basis voor het aanleggen van een nieuwe tuin

Vind jij het heerlijk om buiten bezig te zijn en heb je daarnaast ook geen zin om veel geld uit te geven aan dure hoveniersdiensten? Dan kan het aanleggen van een eigen tuin het perfecte doe-het-zelf project zijn. Het aanleggen van een tuin hoeft niet ingewikkeld te zijn of speciale vaardigheden te vereisen. Met een beetje creativiteit en hulp van vrienden of familie kun je een eigen tuin aanleggen in korte tijd. Hoewel het aanleggen van een tuin vanuit het niets op het eerste gezicht ontmoedigend kan lijken, is het eigenlijk heel eenvoudig als je weet welke materialen je nodig hebt en waar je ze kunt kopen of huren. In dit artikel geven we je een korte inleiding over de verschillende aspecten van het aanleggen van een tuin en geven we je enkele idee├źn over hoe je kunt beginnen. Dus laten we beginnen!

Maak een planning en schat de kosten

Voordat je begint met bouwen, moet je ervoor zorgen dat je de juiste materialen bij de hand hebt. Je kunt een schatting maken van de kosten van het project door een planning of plan van aanpak te maken. Vraag jezelf af Wat voor soort tuin je wilt aanleggen? Ga je voor een moderne tuin, klassieke tuin, landelijke tuin of een loungetuin? Elke soort tuin kent immers een andere aanpak. Bekijk ook of je over de nodige gereedschappen of machines beschikt. Is het nog nodig om gereedschap aan te schaffen? Daarnaast kun je ook een minikraan leasen om de werkzaamheden sneller te laten verlopen. Dit zijn allemaal aspecten waarmee je al op voorhand rekening moet houden.

Waar leg je je tuin aan?

Het eerste wat je moet doen bij het aanleggen van de tuin is ervoor zorgen dat je genoeg ruimte hebt. Je kunt een tekening maken om uit te zoeken waar je alles wilt plaatsen. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte overlaat voor paden tussen de verschillende gebieden, zodat je gemakkelijk door de tuin kunt lopen. Aangezien een tuin echt een verlengde van de woning is, is het slim om op de verhoudingen te letten bij het aanleggen en betegelen van je tuin. Zorg dat je alles goed ingemeten hebt, zodat dit tuinontwerp jouw houvast is bij het aanleggen en bestraten van je tuin.

De basis

Heb je de afmetingen van de tuin duidelijk in kaart gebracht? Breng daarna, voordat je start met de aanleg van je nieuwe tuin, vruchtbare grond aan zodat de nieuwe beplanting goed kan gaan groeien. Het is namelijk zo dat de bodem de basis van je tuin is. Planten, bomen, gras, bloemen zijn allemaal afhankelijk van voedingsstoffen als lucht en water. Daarom is het belangrijk om een evenwichtige bodem met een goede structuur te hebben. Wanneer je tuin helemaal aangelegd is, kan je bemesting toevoegen om de kwaliteit van de bodem op peil te houden. Gaat het juist om een renovatie van een bestaande tuin? Zorg er dan voor dat je eerst alle oude onderdelen van je tuin verwijdert. Hierbij kun je denken aan bestrating, beplanting en gras.

 

Bestrating en hekwerk

Nu het tuinontwerp helemaal af is, kun je beginnen met de inrichting van de tuin. Hieronder valt onder andere het uitzoeken van de tuintegels en de beplanting voor in de tuin. Let bij het maken van je keuze qua beplanting op de eigenschappen. Hoe groot wordt de plant? Op welke bodem groeit de plant? Wat is de bloeiperiode? Heeft de plant veel water nodig? En vraagt de plant om veel onderhoud? Het is het mooiste om bij de aanleg van je tuin een mix te maken van planten met verschillende bloeiperiodes. Zo heb je het hele jaar door een mooie, bloeiende tuin. Daarnaast is er bestrating, wat bestaat in veel verschillende soorten en maten. Heb je de keuze gemaakt? Zorg dan dat je voor het betegelen de benodigde materialen als geel zand of snelcement ook in huis hebt. Als je de tuin wilt omheinen, zijn houten schuttingen de meest gebruikelijke optie. Je kunt gebruik maken van betonschuttingen of een natuurlijke omheining.

Planten uitkiezen

Heb jij groene vingers? Dan is dit jouw moment om te shinen. Het is namelijk tijd voor de beplanting. Hoe alles beplant moet worden, is afhankelijk van de soort beplanting die je kiest. Als je het liefst zoveel mogelijk kleur wilt zien, kun je het beste kiezen voor planten die kleurrijk uitbloeien. Als je liever niet teveel tijd kwijt wilt zijn aan tuinieren, kun je beter kiezen voor onderhoudsarme planten. Na het plaatsen van de struiken, bomen, planten en het gazon is het proces van de aanleg van je tuin afgerond. Nu de belangrijkste stappen zijn afgerond, kunnen we wel zeggen dat de basis rond is. Maar het aanleggen van je tuin kan natuurlijk nog veel verder gaan dan bovengenoemde stappen. Denk aan verlichting, een overkapping, grind, een zithoek, een buitenkeuken of een speeltoestel voor de kids.

 

Author: Kees

Share This Post On