Alles wat je moet weten over het isoleren van de zolder

Je kunt heel veel warmteverlies in huis tegengaan door de zolder te isoleren. Wist je dat maar liefst 30 procent van de warmte hier verloren dreigt te gaan? Dan stook je dus letterlijk voor de buitenlucht. Zonde! Zeker gezien de historisch hoge energieprijzen van dit moment. Daarom is zolderisolatie zeker het overwegen waard. Maar waar moet je dan aan denken? Welke mogelijkheden zijn er? Welke materialen worden gebruikt? En op welke kosten kun je rekenen? In dit artikel lees je alles wat je moet weten voordat je met de isolatie kan beginnen.

Zolderisolatie: de verschillende mogelijkheden

Maar waar begin je? Hoe kan je je zolder op de beste manier isoleren? Wat de beste methode is, hangt volledig af van de situatie. Het maakt ook groot verschil hoe de ruimte precies wordt gebruikt. Gebruik je de zolder als volwaardige ruimte? Bijvoorbeeld als slaapkamer of werkkamer? Dan betekent dit dat je hier regelmatig in verblijft en dat het comfort hoog moet zijn. In dat geval is dakisolatie de beste optie. Is de zolder echter enkel een opslagplaats voor spullen? Dan is vloerisolatie een betere oplossing. Natuurlijk is het ook mogelijk om zowel het dak als de vloer te isoleren. Dan weet je zeker dat de zolder optimaal geïsoleerd is en aan alle wensen voldoet.

Wist je dat je het dak zowel van binnen- als buitenaf kunt isoleren? Dit hangt wel af van het type dak. Zo wordt bij een plat dak meestal aanbevolen om deze van buitenaf te isoleren om zo vochtproblemen tegen te gaan. Bij een schuin dak kan zowel van binnen- als buitenaf worden geïsoleerd.

Lukt het je niet om de knoop door te hakken en heb je geen idee wat in jouw situatie de beste methode is? Vraag dan om advies aan een deskundige. Besef goed dat dit een flinke investering is en dan wil je wel overtuigd zijn van je beslissing. Schroom je dus zeker niet om hier hulp bij in te schakelen.

Materiaalgebruik

Isoleren kan niet alleen op heel veel verschillende manieren, maar er kunnen ook nog eens ongelooflijk veel verschillende materialen worden gebruikt. Welk materiaal de beste optie is, hangt af van waar je naar op zoek bent. Ook kun je hierbij denken aan andere specifieke wensen. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk om op de duurzaamheid te letten? Dan is ecologische isolatie gewenst. Hierbij kun je denken aan het gebruik van materialen die tijdens het produceren geen extra druk op het milieu hebben gelegd en 100% recyclebaar zijn. Hierbij gaat het vrijwel altijd om natuurlijke materialen.

Let op: niet alle materialen zijn voor elke isolatieklus geschikt. Laat je daarom wel goed informeren alvorens je een specifiek materiaal kiest.

Kosten

Op de lange termijn levert een zolderisolatie ongelooflijk veel op. Zowel voor het wooncomfort als de waarde van het huis. Om nog maar te zwijgen over hoeveel je kunt besparen op de energierekening. Hoeveel de isolatie gaat kosten, hangt volledig af van hoe je dit gaat aanpakken. In sommige gevallen kun je zelfs in aanmerking komen voor een subsidie. Het loont zeker om dit uit te zoeken. Hiermee kun je immers flink wat geld besparen.

Author: Kees

Share This Post On